Siirry pääsisältöön

Loppuraportti viemärin sukituksesta



Tovi on vierähtänyt remontin loppumisesta ja tässä oli vähän tarkoituksella kirjoitustaukoa, jotta saimme byrokratian kuntoon ja koottua itsemme remontin jälkeen.

Remontti päättyi torstaina 19.4. ihan aikataulussa. Aktiivisia työpäiviä remonttiin kului kuusi ja puoli, joista yhden päivän paikalla oli vain yksi tyyppi. Jos lattiaa ei olisi pitänyt avata, olisi aikaa säästynyt puolen päivän verran.

Viemäriä sukitettiin kymmeniä metrejä. Päälinja oli 20 metriä pitkä, siihen liittyi yksi kymmenen metrin haara ja toinen 20 metrin haara, josta erkani vielä keittiön 9 metrin haara. Muut haarat olivat pienempiä, 80cm - 1,50 metriä pituudeltaan. "Tavallisen" mallisissa taloissa viemäriä on yleensä kymmenisen metriä, monessa kaksikerroksisessakin vessat esimerkiksi ovat päällekkäin ja viemäriputkea ei kulje koko talon pituudelta niin paljon. (Kuva ei mittakaavassa. Tämän toinen viemärityypeistä piirsi remontin valmistuttua kahvipöydässä.)




Suursiivous putkissa ja talossa



Remontin valmistuttua samana iltana siivosimme jo hiukan. Suojaukset olivat toki remontissa hyvät, mutta koska 1.5 viikon ajan sisällä kuljettiin ulkokengissä, kulkeutui meidän sukissamme röhnää  myös niihin huoneisiin, joihin remontti ei ulottunut.

Remontin päättymistä seuraavana päivänä mieheni imuroi reilut 6 tuntia ja sen perään minä pesin lattiat ja pyyhin kaikki pinnat. Kyllä meillä ahkerasti siivotaan, mutta nyt tuntui, että raikkaudelle oli ihan ekstratilausta.

Niin, putket ovat nyt uudet ja vetävät. Meillä ei tosin ennen remonttia ollut ongelmia viemärien vetämisen kanssa (poislukien keittiö, jonka tukkoisuuden kuvittelimme johtuvan tavanomaisesta keittiön viemärin rasvoittumisesta. Rasvaa siellä kyllä olikin, sen reiän lisäksi.) Vessanpytykin ovat soft close -kansineen kuin avaruusajalta.









Pakko on myöntää, että jos meillä ei olisi näitä uusia vessanpyttyjä, ei remontti näkyisi jälkeenpäin juuri missään. Nyt kaikki pytyt jouduttiin vaihtamaan (mikä harmitti, sillä tammikuussa uusin yhden vessan pytyn ja sen piti olla sukitusrempan kanssa yhteensopiva). Yksi pytyistä oli alkuperäinen 60-luvun alun pytty, jonka sisuskalut laitettiin pariinkin kertaan uusiksi. Yksi oli täyttänyt jo 15 vuotta, sekin oli saanut jo monta varaosaa.

Vaikka uusin pytty olikin hankittu "saneerausversiona" eli sen piti peittää sukitusreikä lattiassa, ei loppujen lopuksi se ollutkaan se ongelma. Lavuaarien viemäreitä ei sukitettu eikä lattioita avattu vaan lavuaareista johdetaan nyt vesi seinän viertä kulkevaa putkea pitkin vessanpytyn taakse ja samaan viemäriin. Ei se ole mikään maailman edustavin toteutus, mutta melko huomaamaton. Jostain syystä kuitenkaan tammikuussa hankittu uusi pytty ei nyt sitten käynytkään. Ehkä joku huolii sen, ei se kaatopaikalle päätynyt.

Lähetin remontin ensimmäisen päivän iltana viemärisukitusfirman toimitusjohtajale mailia ja ilmaisin hienoisen närkästykseni siitä, että sukitushenkilökunta vaihtui, vaikka remontin ajoitus tehtiin heidän kalenterinsa mukaan - ei meidän. (Lue tästä lisää.) Hän ei vastannut mailiin koko remontin aikana - mitä paheksuin sisäisesti koko matkan. Mutta kun remppatyypit olivat lähteneet, kului tunti tai pari ja Pentti soitti. Ehkä hän uskalsi vasta sitten?


Hyvä keskustelu



Olen tiukka ostaja ja vaadin, että sopimuksia noudatetaan. Mutta annan myös kiitosta, kun sen aika on, kuten olen aiemminkin tuonut esille. Meillä oli Viemäritohtorin Pentin kanssa hyvä keskustelu. Kiitin hyvin tehdystä remontista ja ylistin hänen henkilökuntansa osaamista, asennetta ja työn laatua. Ja sen voin toistaa vaikka miten monta kertaa: nämä meillä remontin tehneet tyypit, Jouni ja Niko, olivat todella pitkän linjan ammattilaisia, molemmilla yli 10 vuoden kokemus ja sen huomasi.

Jatkoimme Pentin kanssa pitkään keskustelua ja puhuimme mm. meillä käytössä olleesta "ekokäymälästä", joka ei herättänyt meillä riemua sekä siitä, miten asiakkaiden järkytystä remontin keskellä asumisesta voitaisiin etukäteen tasoittaa.


Pätkä valmista sukitettua putkea (jäänyt viemärin ulkopuolelle ja leikattu pois)



Vinkkejä sukitusfirmoille



Ehdotin Pentille, että he lähettäisivät vaikkapa viikkoa ennen remonttia asiakkaalle ohjeet siitä, miten valmistautua remontin keskellä asumiseen, jos kotonaan haluaa asua. "Koko remontin ajan kodissa pystyy asumaan eikä tarvitse muuttaa evakkoon. " Tuo heidän sivuiltaan napattu kankeahko lause ei mielestämme kuvaa aivan sitä kaaosta, jossa me asuimme. Roskaa oli joka puolella, sitä kantautui pitkin taloa. Eikä se tunne, joka valtasi nähdessäni kuplaotsaisena pellettivessan olohuoneessa, ollut miellyttävä. Kyllä siellä pystyi asumaan, asuimmehan me siellä koko puolentoista viikon pätkän, mutta kivaa se ei ollut. Onneksemme saimme lapset toisiin koteihinsa remontin ajaksi, en olisi halunnut kuvitella kuuden hengen kiireaamua sen ämpärin äärellä.

Myös hyödyllinen lista ennen remonttia olisi tällainen:


  • osta Savetteja tai muita kosteuspyyhkeitä käsien pesemiseen
  • osta kertakäyttöastioita
  • varmista, että kotoa löytyy oikean kokoisia pesuvateja lavuaareihin. Vettä tulee, mutta sitä ei voi päästää viemäriin


Pentti kertoi, että hän oli pohtinut, että he toisivat asiakkaalle kertakäyttöastiat remontin ajaksi, mutta hän sitten totesi sen nostavan remontin hintaa. Olen vahvasti eri mieltä: asiakas ilahtuisi varmasti survival-packista, jossa olisi pahvimukeja, pahvilautasia, muovisia tai puisia aterimia ja kosteuspyyhkeitä. Jos oikein höveliksi sattuisi, ne voisi vaikka pakata pesuvatiin. Ostin Prismasta halvimpia aterimia ja pahvimukeja ja Savetteja. En maksanut yhteensä edes kymmentä euroa. Jos remontin hinta lasketaan yli kymmenessä tuhannessa, ei tuollainen kassillinen - tai vadillinen - maksa liikaa. Se voi vaikkapa lisätä asiakastyytyväisyyttä.

Jokunen firma lupaili kylpylä- tai uimahallilippuja remonttiin. Kävin Raision Ulpukassa remontin aikana uimassa ja saunomassa päiväsaikaan ja maksoin siitä 5 euroa. Kylpylä Caribiassa hinta toki olisi erilainen ja lapsiperheen kylpyläpäivän hinta on aivan eri kuin kunnallisen uimahallin, mutta sellaisenkin saattaisi saada mahdutettua remontin hintaan. Tai ainakin joku firma ilmeisesti sellaiseen pystyy.

Yksi lisävinkki sukitusfirmoille on se, että kannattaa pohtia valmiiksi remonttipaikkakunnalla, mistä pyydetään apua, jos jokin ei menekään putkeen. Vaikka nämä tyypit olivat timanttisia, ei heillä ollut timanttisahaajan yhteystietoja eikä muitakaan ja samasta googlesta yhdessä ammensimme apua. Onneksi google nosti hakutuloksena ylös firman, jonka minäkin tunsin ja se ehkä nopeutti asioita.


Se kostea lattia





Vaatehuoneen lattialla on edelleen iso aukko laatassa. Katkotut lattialämmitysputket on jo jatkettu ja kosteusmittaaja kävi innokkaana heti neljä päivää puhaltimen asennuksen jälkeen mittaamassa kosteutta uudelleen. Betoni on kuivaa, mutta kaivannon pohjalla on kosteaa. En antanut vielä kuitenkaan valaa lattiaa uudelleen vaan totesin, että jospa odotettaisiin vielä viikko ja annettaisiin lattian kuivua huolella, sellainen kiire ei ole. Olin hiukan yllättynyt siitä kiireestä, joka lattian kiinni laittamisella oli (tämä on siis eri firma, joka tätä lattiaa hoitelee). Toivon todella, ettei se kiire johtunut työmiesten luppoajasta, jolle etsittiin projektia (tähän viitattiin...). Haluan, että lattia on niin kuiva kuin mahdollista, ennen kuin se valetaan kiinni. Liiasta kuivuudesta harvemmin on haittaa...


Loppupäätelmiä


Remontti sujui hyvin. Meillä on ehdottomasti oikeaan aikaan - tai ehkä keittiön viemäriä pohdittaessa hiukan myöhäänkin - tehty remontti. Turha se ei ollut ja se sujui olosuhteet huomioon ottaen ripeästi.

Lasku tuli heti seuraavana päivänä (LOL) netpostiin ja kun siitä käytiin pientä kirjeenvaihtoa ensin, korjattiin loppusummaa enemmän sopimusta vastaavaksi. Sekin sujui vaivatta.

Remontin ajoitus on totta kai tärkeää: jos olet pohtimassa viemäriremonttia, valitse viikko, jolloin et tee ekstrapaljon etätöitä. Toisaalta pystyin olemaan etsimässä apuvoimia sahaamaan lattiaa auki jne mutta töiden tekeminen oli vaikeaa.

Viemäriremonttien ja ylipäätään putki- ja muiden remonttien myyjät käyttävät toisinaan epäasiallisia väittämiä ja konsteja myynnissä. Me saimme tarjouksen neljältä firmalta ja melko vaihtelevilla sisällöillä. Lehdistä saa lukea, miten viemäreitä kuvataan ja todetaan sen jälkeen ne remontin tarpeessa oleviksi. Me emme kohdanneet epäasiallisuuksia missään vaiheessa, liikaa siloittelua remontin kestosta ja remontin keskellä elämisestä ehkä joidenkin taholta.

Myyjillä on epäkiitollinen asema välikädessä: ei varsinaista yhteyttä itse tekijöihin eikä sellaista kokemusta, jolla oikeasti putkista voisi sanoa vakuuttavasti oikein mitään. Toisaalta, remontin kulustakaan ei välttämättä myyjällä ole kovin omakohtaista kokemusta.

Meidän viemäriputkemme olivat juuri niin huonossa kunnossa kuin kuvitella saattaa, yhdeltä pätkältä vieläkin huonommassa kuin uskalsimme ajatellakaan. Enkä usko, että tämä 1963 rakennettu talo olisi sen huonokuntoisempi kuin muutkaan. Vanhojen omakotitalojen viemärit ovat siis melko varmasti uusimiskunnossa, jos talolla on ikää jo reilut 50 vuotta. Siinä ei huonokaan myyjä kovin pieleen mene, jos kauppaa viemäriremonttia vanhan talon asukkaalle.

Meidän oppimme ja antimme on se, että myyjien kannattaa olla rehellisiä ja realistisia kuvatessaan remonttia ja antaa mahdollisimman oikea kuva työn keskellä asumisesta. Valmiin putken pätkän näyttäminen myyntitilanteessa auttaa konkretisoimaan asiaa. Meille jäi yksi pala valmista sukkaa, jota olemme jo esitelleet auliisti monille uteliaille.

Tämän blogin tarkoituksena oli kirjata ylös viemärin sukitusremontin kulkua ja sellaisena se taisi onnistua. Lukijoita blogilla on ollut tällä hetkellä, kun sen aloittamisesta on kohta kolme viikkoa, reippaati toista tuhatta. Se on jopa vähän hassua, sillä jaoimme tekstit vain omille Facebook-kavereillemme, mutta omakotiasukkaat lienevät niitä parhaimpia tirkistelijöitä, kun kyse on kaverin rööreistä. Toivomme kovasti, että blogista on iloa ja apua jatkossa muille sukitusremonttia harkitseville.

Viemärin sukitusremonttia tehneen firman nimeä ei aiemmissa postauksissa näkynyt. Se oli ihan oma päätös, sillä tarkoitus ei ollut ristiinnaulita ketään, jos vaikka remontti ei olisi onnistunut. No, se onnistui ja tästä blogista lukemalla voi jokainen päätellä, että Viemäritohtorin tyypit kyllä hoitivat remontin ensiluokkaisella osaamisella ja ammattitaidolla.


Kehulista


Viemärin sukitusremontin teki siis Viemäritohtori. Lattian avasi ja kuivatusta hoitaa Disne Oy ja lattialämmityksen kävi ilmaamassa käyttövesiremontin meille tehokkaasti ja huolella pari vuotta sitten tehnyt Turun Automaatio ja LVI Oy, jota voimme suositella lämmöllä: putkifrma, jonka aikataulut ja lupaukset ovat aina pitäneet. Tähän remonttiin ei ole sekaantunut, mutta useasti muuten meitä nopealla aikataululla auttanut sähköurakoitsija on Tapix Oy. 

(Ylläolevat linkit eivät ole minkäänlaisia yhteistyölinkkejä, ellei sellaiseksi lasketa sitä, että olemme tilanneet työn, joka on suoritettu ja olemme saaneet laskun, joka on maksettu. Kehuja kuuluu antaa, kun niihin on aihetta. Motkotuslistaa en tähän aloita, koska niistä huonosti hommansa hoitavista firmoista on vinkkejä varmaan jokaisella omakotiasukkaalla.)





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ensimmäinen sukka on putkessa

Remontin toinen päivä aukeni aurinkoisena (sehän teitä kiinnostaa). Nautin aamulla lavuaarista ja vessasta, jopa ilman ovea, sillä tiesin, että tänään illalla ne olisivat vain kaunis muisto. (Kuvassa oleva Teletappien Nuu-nuun näköinen laite työskentelemässä katollamme selostetaan tuolla myöhemmin tekstissä) Kun riski realisoituu Tein töitä aamupäivällä kotoa ja onneksi teinkin. Tyypit saapuivat työmaalle ajoissa ja ryhtyivät hommiin: viemäreitä pestiin ja kuvailtiin. Ja eilinen pieni varoitus keittiöstä lähtevästä pystyviemäristä realisoitui. Riskinä näissä remonteissa on aina se, että vanhoissa viemäreissä onkin jokin isompi vika. No, keittiöstä alaspäin lähtevä viemäri on kuvattu jo vuonna 2004-2005 ja silloin todettiin, että se tekee hassun mutkan ennen kuin lähtee jatkamaan. No, se hassu mutka on ilmeisesti silloin jo ollut hajonnut viemäri, mutta keittiön viemäreille tyypillinen rasvakerrostuma oli sen peittänyt. Jee. Sen hajonnut osa on todennäköisesti kalliota va

Kun ei menekään putkeen

Täsmennetään heti alkuun, että sukitus etenee kuin tanssi! Kaikki hoituu. Mutta tässä ympärillä ei sitten menekään ihan putkeen. Aiemmin mainitsemani keittiön viemärin "kuoppa" siis todella osoittautui reiäksi. Odottelimme torstaipäivän timanttisahaajaa, joka ei saapunutkaan ja reiän todellinen luonne piinasi koko viikonlopun. Todella piinasi ja painoi, uniin asti. Aamuseitsemän jälkeen maanantaina vastaanotin sitten reippaan yksilön, joka useamman tunnin poraili ja lopulta kantoi ison laatan lattiaa talosta ylös ja ulos. Yksi lattialämmitysputki jouduttiin katkaisemaan, mutta siitä tuonnempana. Tämä kuva on varoitus kaikille vanhassa talossa asuville. Rempatkaa ne viemärinne ajoissa. Suurin osa meidän viemäreistämme oli vallan mainiossa kunnossa, mutta tämä sitten ei.  Jep. Putkessa ei ollut "reikää" vaan siitä oli kadonnut koko pohja noin puolen metrin matkalta. Jippiaijei. Tässä kohtaa, kun timanttisahaajan ja sukitustyyppien kanssa ihmett

SE vessa aiheuttaa hihitystä ja uteliaisuutta

Tämän viemärisukitusremontin näkyvin ja haittaavin osa lienee tuo vessattomuus tai ehkä enemmänkin puuttuvien vessojen korvaamistapa. En oikein tiedä, että miksi se tuntuu niin vaikealta. asialta. Mutta kun se tuttu pytty nököttää pihalla ja lattiassa on vain reikä, ihminen taantuu. Eilen saimme vielä käyttää yhtä vessaa, john tuli vettä lavuaariinkin. Ovea meillä ei vessassa enää ollut, mutta talon arkkitehti on selvästi fiksusti pohtinut, että vaikka ovea ei olisi, mistään ikkunasta ei vessaan näe. Sohvalle ja ruokapöytään toki näkyi komeasti. Kun eilen kuulimme, että saamme tuon "saavin, jossa on jätesäkki ja johon laitetaan pellettejä", olimme megajärkyttyneitä. Suoraan sanoen kävin katsomassa kilpailjoiden sivuilta, että mitäs he nyt sitten lupasivatkaan. Saimme tosiaan sukitusta suunnitellessamme neljä tarjousta, joiden väliltä valitsimme. Emme valinneet halvinta emmekä kalleinta. Joku firma lupasi bajamajan, joka ei sekään kyllä mitään lämpimiä tunteita he