Siirry pääsisältöön

Viemärisukitus alkaa

Viemärisukitus on hankala aihe asiakkaalle. Tai ainakin tulevalle asiakkaalle. Vaikka kuinka yrittäisi tehdä järkeviä ostopäätöksiä ja tulla hyvin informoiduksi, ei tule kaiken googlailun jälkeenkään sellainen olo, että olisi saanut objektiivista ja puolueetonta tietoa.



Meillä tuo hiukan hirvittävä remontti eli siis omakotitalon viemärien sukitus alkaa huomenna aamulla. Tai no: sedät saapuvat huomenna aamulla.

No jospa kertoisin taustaa.


Vanhan talon jatkuva remontointi


Asumme vuonna 1963 rakennetussa omakotitalossa Turussa. Talo on tukevasti kalliolla, pohjakerros on kallion sisällä. Kuten kuvaan kuuluu, kaikenlaista on remontoitu viimeisen kymmenen vuoden aikana: maalämpö, kattoremontti, käyttövesiputket, ikkunoita...


Ja tässä välissä on talo myös maalattu ja koko ajan tehdään jotain pientä ja isompaa. Niinkuin tämän ikäisessä omakotitalossa kuuluukin. 

Meidän kadullamme uusitaan vesi- ja viemärijohtoja ja liitellään kiinteistöjä upouuteen hulevesiviemäriin. Ja räjäytellään. Tämä kalliolla nököttäminen on kuulemma ihan hyväkin, koska talo ei lillu saven päällä, mutta kauempanakin tehdyt räjäytykset kyllä kuuluvat kuin joku pudottelisi jotain painavaa alakerran laattalattialle. Tuo kadulla tehtävä remontti näkyy meille niin, että kiinteistön liityntä kaupungin putkistoon tehdään uudestaan ja se maksaa. 

Viemäriremontti on ollut tulollaan tai siis henkisesti olemme siihen olleet varautuneita jo pidempään. Käyttövesiremontti vuonna 2016 oli kevyt alkusoitto. Ainakin hinnan puolesta.

Kun kerran vesi- ja viemäriasioita täällä päin rempataan ja sitä varten täytyy kuvetta kaivaa, ajattelimme yhdistää viemärirempan sitten samaan. 


Aktiiviset kotimyyjät - viemärifirmat


Useamman vuoden ovat ahkerat viemäriremonttifirmojen pojat käyneet ovella ja soitelleet vallan usein. Moni on päässyt sisällekin luvaten viemärikuvauksen. No, meidän viemärimme ovat sen verran hankalat, että tavallisella kameralla niihin ei pääse. Moni on luvannut tulla järeämmällä kalustolla, mutta ei ole sitten tullutkaan.

Tässä kevään aikana otimme käymään kaikki tarjoustaan tarjonneet firmat. Saimme lopulta neljä tarjousta, joiden hintahaitari venyi leroa 6.000 euron verran. 

Yksi firma halusi päivittää viime vuonna annettua tarjoustaan tämän vuoden puolella, hinnat olivat laskeneet. Pari viikkoa sen jälkeen tuli puhelu, että olivat saattaneet laskea hinnan väärin, sitä pitäisi edelleen laskea. Heh, mikä taktiikka. 


Viemärisukituksen ostoprosessi


Lopulta päädyimme tähän firmaan, joka nyt on siis aloittamassa töitä. He olivat ainoita, jotka mittasivat, että paljonkos sitä viemäriputkea talossa on. Meillä on kaksi viemärilinjaa ja matkaa on yhteensä aika paljon, talo on lähes parikymmentä metriä pitkä ja nuo kaksi linjaa ovat eri puolilla taloa. He myös toivat esille sen, että kun tuo kadulla tehtävä remontti etenee meidän kohdallemme ja räjäytykset lähestyvät, on vanhojen viemäriputkien syytä olla tukevammassa kunnossa. Se taisi tehdä vaikutuksen. 

Vaikka me kaksi fiksua ihmistä teemme isoja järkipäätöksiä ja hahmotamme isoja kokonaisuuksia kätevästi emmekä ole ihan vietävissä yleensä, totesimme nimien allekirjoituksen jälkeen yhteen ääneen (toisillemme vain), että kaipa sitä sitten tällaisissa viemäriasioissakin jotain päätöksiä voi tehdä tunnetasolla. 

Myyjä soitti paikalle meidän empiessämme myös firman toimitusjohtajan / omistajan. Hän ei asu Turussa, mutta oli sattumalta paikalla. Hmm. Onkohan tuokin jokin taktiikka? Ehkä sillä oli tarkoitus imponeerata...


Älä googlaa liikaa


Aika turhaa on kyllä lähteä näitä viemärin sukitusfirmoja googlaamaan. Suomi24-palstoilta saa lukea sen verran kamalaa tekstiä - nimettömästi tietenkin - että siinä vain toivoo, että siellä kinastelevat näiden sukitusfirmojen somevastaavat keskenään. 

Niin että jospa tämä blogi - jos sitä jaksamme päivittää remontin edetessä - toimisi jonkinlaisena objektiivisena ilona muille vanhan talon viemärin sukitusta pohtiville.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ensimmäinen sukka on putkessa

Remontin toinen päivä aukeni aurinkoisena (sehän teitä kiinnostaa). Nautin aamulla lavuaarista ja vessasta, jopa ilman ovea, sillä tiesin, että tänään illalla ne olisivat vain kaunis muisto. (Kuvassa oleva Teletappien Nuu-nuun näköinen laite työskentelemässä katollamme selostetaan tuolla myöhemmin tekstissä) Kun riski realisoituu Tein töitä aamupäivällä kotoa ja onneksi teinkin. Tyypit saapuivat työmaalle ajoissa ja ryhtyivät hommiin: viemäreitä pestiin ja kuvailtiin. Ja eilinen pieni varoitus keittiöstä lähtevästä pystyviemäristä realisoitui. Riskinä näissä remonteissa on aina se, että vanhoissa viemäreissä onkin jokin isompi vika. No, keittiöstä alaspäin lähtevä viemäri on kuvattu jo vuonna 2004-2005 ja silloin todettiin, että se tekee hassun mutkan ennen kuin lähtee jatkamaan. No, se hassu mutka on ilmeisesti silloin jo ollut hajonnut viemäri, mutta keittiön viemäreille tyypillinen rasvakerrostuma oli sen peittänyt. Jee. Sen hajonnut osa on todennäköisesti kalliota va

Kun ei menekään putkeen

Täsmennetään heti alkuun, että sukitus etenee kuin tanssi! Kaikki hoituu. Mutta tässä ympärillä ei sitten menekään ihan putkeen. Aiemmin mainitsemani keittiön viemärin "kuoppa" siis todella osoittautui reiäksi. Odottelimme torstaipäivän timanttisahaajaa, joka ei saapunutkaan ja reiän todellinen luonne piinasi koko viikonlopun. Todella piinasi ja painoi, uniin asti. Aamuseitsemän jälkeen maanantaina vastaanotin sitten reippaan yksilön, joka useamman tunnin poraili ja lopulta kantoi ison laatan lattiaa talosta ylös ja ulos. Yksi lattialämmitysputki jouduttiin katkaisemaan, mutta siitä tuonnempana. Tämä kuva on varoitus kaikille vanhassa talossa asuville. Rempatkaa ne viemärinne ajoissa. Suurin osa meidän viemäreistämme oli vallan mainiossa kunnossa, mutta tämä sitten ei.  Jep. Putkessa ei ollut "reikää" vaan siitä oli kadonnut koko pohja noin puolen metrin matkalta. Jippiaijei. Tässä kohtaa, kun timanttisahaajan ja sukitustyyppien kanssa ihmett

SE vessa aiheuttaa hihitystä ja uteliaisuutta

Tämän viemärisukitusremontin näkyvin ja haittaavin osa lienee tuo vessattomuus tai ehkä enemmänkin puuttuvien vessojen korvaamistapa. En oikein tiedä, että miksi se tuntuu niin vaikealta. asialta. Mutta kun se tuttu pytty nököttää pihalla ja lattiassa on vain reikä, ihminen taantuu. Eilen saimme vielä käyttää yhtä vessaa, john tuli vettä lavuaariinkin. Ovea meillä ei vessassa enää ollut, mutta talon arkkitehti on selvästi fiksusti pohtinut, että vaikka ovea ei olisi, mistään ikkunasta ei vessaan näe. Sohvalle ja ruokapöytään toki näkyi komeasti. Kun eilen kuulimme, että saamme tuon "saavin, jossa on jätesäkki ja johon laitetaan pellettejä", olimme megajärkyttyneitä. Suoraan sanoen kävin katsomassa kilpailjoiden sivuilta, että mitäs he nyt sitten lupasivatkaan. Saimme tosiaan sukitusta suunnitellessamme neljä tarjousta, joiden väliltä valitsimme. Emme valinneet halvinta emmekä kalleinta. Joku firma lupasi bajamajan, joka ei sekään kyllä mitään lämpimiä tunteita he